Bűbájos mesekönyv, amit kedvelnek a gyerkőcök

A felnövekvő kölyöknek óriási szüksége akad arra, hogy mesekönyv olvasásával átlássa a letisztult emberi kapcsolatokat, szimpatizáljon a bajnokokkal

A mesekönyvben szereplő vitézek jellemébe bújva éli meg a veszélyt, a megmenekülést, az jókedvet a bút, vív az igazságért, és nyeri el méltó jutalmát - vagy büntetését. Az aprókban így rögzülnek az erkölcsi tanulságok. A mesekönyv nem csak szórakoztató, hanem komoly részben nevelnek is: az életről oktatnak, érzelmi kapaszkodókat adnak és segítik az egyediség alakulását.

Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesekönyv sztorijaiban a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz részben minden mesében alakot ölt valamelyik karakterben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint miközben mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség viszi azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell. A népmesék a megélhetési bajokat mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a gyermek a mondanivaló lényegével szembesül, míg a nyakatekertebb cselekmény csak összezavarná a lurkót. A mesekönyv minden körülményt egyszerűsít. Alakjait határozott vonallal alkotja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Szereplőiben parányi az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. A Meséld mesekönyv weblapján kereshető több adat.

Forrás: meseld.hu, 2018-11-19 14:22