Melyik ragasztószalag mire jó?

A ragasztószalag, ahogy ismerjük nyomásérzékeny ragasztó réteggel, készül. Elsősorban cellulóz alapú ragasztószalagoknál használatos a vízoldható ragasztóréteg. Egyéb ragasztószalagoknál hő hatására aktiválódik a ragasztó réteg. Festőszalagoknál alap követelmény, hogy eltávolítás után ne hagyjon nyomot a felületen. Biztonsági ragasztószalagok esetén épp az ellenkezője fontos, a ragasztó réteg leválik a hordozó felületéről és szinte eltávolíthatatlan. A szigetelőszalag is egyfajta ragasztószalag általában PVC az alaphordozó, nagyszerű villamos szigetelő lévén.

Egy ragasztószalag sok réteg

A ragasztószalagok alaphordozó rétege a papír, polietilén, cellulóz-acetát vagy vinil. A hordozó külső felületén levő bevonat gondoskodik arról, hogy a ragasztószalag önmagához kevésbé ragadjon. Egyébként nem tudnánk használni. A ragasztóréteg alatt is van egy felületi bevonat a primer, ami a ragasztó megfelelő tapadását biztosítja a hordozó réteg felszínére. Ezen kívül, ha a ragasztószalag nem átlátszó egy vagy több szín is rákerül a külső felületre. Többféle ragasztóanyagot használnak az előállítás során alacsony hőmérsékletre az oldószeres ragasztók váltak be, kiváló tapadást a hot-melt ragasztókkal lehet megvalósítani, a leggyakrabban a vízbázisú akril használatos a jó ár-érték aránynak köszönhetően.

A ragasztószalag felhasználása

Ragasztószalag jelentősen fejlődött a 172 éve feltalált ragasztószalaghoz viszonyítva. A ragasztószalag fő felhasználási területe a csomagolás. Az alapanyagok, melyekből ragasztószalagok készülnek ma a celofán, akril, üvegszál, szilikon, gumi és papír, attól függően, hogy milyen célra kívánjuk felhasználni. Ragasztószalagok széles méretválasztékban állnak rendelkezésre, de nagyrész a szabványos méretet használjuk, hogy illeszkedjen a különböző ragasztószalag adagolókba.

Forrás: wts.hu, 2017-01-31 16:15