Tűzőkapocs

Tűzőkapocs segítségével tudunk a legegyszerübben rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni papírlapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil, műanyag fólia, karton.
A leggyakrabban használt tűzőkapcs típusok a No.10, 24/6 és 26/6.
 
A karos fűzőgépek jellemző fűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az egységnyi hosszban levő fűzőkapcsok darabszámát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látunk a fűzőkapocs láb hosszát mutatja mm-ben. Ebből következik, hogy egy 23-as jelölésű tűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 26-os jelölésű. Egy 26/6 -os tűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os típusú tűzőkapocs. A tűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összetűzhető lapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú fűzőkapocs alkalmatlan 80 papírlap összetűzésére de még 60 lapot sem lehet vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a papírlapok vastagságát. Az egyszerre összetűzhető papír lapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gramm/négyzetméter papírlapok esetén értendő.
 
Az alábbiakban az általános irodai használatú fűzőkapcsok lábhossza, jelölése és az egyszerre összefűzhető lapok maximális száma látható.

23/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  40
23/8  tűzőkapocs -> Lapok száma  70
23/10 tűzőkapocs -> Lapok száma  90
23/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 120
23/15 tűzőkapocs -> Lapok száma 140
23/17 tűzőkapocs -> Lapok száma 160
23/20 tűzőkapocs -> Lapok száma 180
23/23 tűzőkapocs -> Lapok száma 200
24/13 tűzőkapocs -> Lapok száma 100
24/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  25
26/6  tűzőkapocs -> Lapok száma  15
No.10 tűzőkapocs -> Lapok száma  10
 
Az egyszerre összefűzhető lapok maximális számát jelentősen befolyásolhatja az adott fűzőkapocs minősége. Ahogy az lenni szokott, ahány gyártó annyi különböző minőség. Hiába éri át egy gyenge minőségű 23/13 -as tűzőkapocs a 120 papírlapot, ha tűzéskor megrogyik a tűzőkapocs lába. Néhány gyártó saját jelölésű és egyedi méretezésű fűzőkapcsot  gyárt. Ezeket a fűzőkapcsokat csak egy adott tűzőgép típusban lehet használni, az általánosan elterjedt fűzőgépekben nem használhatók, akkor sem ha hasonlóan néz ki és ugyanazt a célt szolgálja. 
 
A nagyteljesítményű tűzőgépekhez használatos fűzőkapocs eltávolítása az általánosan használt irodai kapocskiszedőkkel igen nehéz vagy néha lehetetlen. Erre a célra készültek a csípőfogóhoz hasonló  kapocskiszedők. Ezekkel a  kapocskiszedőkkel gyakorlatilag bármilyen tűzőkapcsot erőfeszítés nélkül távolíthatunk el. A tűzőkapocs anyaga általában horganyzott acél. Létezik rozsdamentes acélból készült fűzőkapocs is, de ezek ára a többszöröse lehet az általánosan használt tűzőkapocs árához képest. Az egyes tűzőkapcsok ragasztóval vannak rögzítve egymáshoz, így alakulnak ki a rudak. Egy rúd rendszerint 100 darab tűzőkapcsot tartalmaz. Ezt nem minden típusú fűzőgépbe lehet betenni, ezért gyártanak félrudakat is. A leggyakrabban ezzel a típusú tűzőkapoccsal találkozunk. Egy dobozban általában 1000 db tűzőkapocs van, ritkán de előfordul az 500 darabos vagy akár az 5000 darabos kiszerelés is.
 
Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött papírlapoké. A hagyományosan tűzött tűzőkapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy iratrendezőben. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha csak néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 egységet akarunk lefűzni egy iratrendezőben.

Forrás: wts.hu, 2016-05-24 09:34